De federale overheid biedt nieuwe richtlijnen om bedrijven te helpen de American with Disabilities Act na te leven bij het gebruik van technologie bij werving en andere praktijken op het gebied van personeelszaken. (Denkvoorraad)
Steeds vaker voorkomende methoden die werkgevers gebruiken om nieuwe medewerkers te selecteren, prestaties te beoordelen en beloning of promoties te bepalen, kunnen mensen met een handicap discrimineren, zeggen federale functionarissen.
De Amerikaanse ministerie van Justitie en de Commissie gelijke kansen op werk zeggen dat kunstmatige intelligentie en andere softwaretools die door bedrijven worden gebruikt, ertoe kunnen leiden dat werkgevers de rechten van mensen met een handicap onder de American with Disabilities Act schenden. Bedrijven gebruiken vaak computergebaseerde tests of software voor het beoordelen van cv’s om sollicitanten te screenen, evenals andere technologie om de prestaties van huidige en toekomstige werknemers te beoordelen.
In een richtlijn die eind vorige week werd uitgegeven, wijzen de bureaus erop dat softwaretools zonder waarborgen capabele mensen met een handicap kunnen uitsluiten. Een rolstoelgebruiker die een sollicitatiegesprek voert voor een kassierpositie, kan bijvoorbeeld worden afgewezen door een chatbot als hij zegt dat hij niet urenlang kan staan, ook al zou hij het werk zittend kunnen doen, merkt de EEOC op.
Advertentie – Lees hieronder verder
De richtlijnen vertellen werkgevers niet dat ze geen kunstmatige intelligentie en andere softwaretools kunnen gebruiken, maar beschrijven in plaats daarvan welke stappen moeten worden genomen om ADA-compliance te garanderen.
Bij het gebruik van technologische hulpmiddelen moeten werkgevers rekening houden met de gevolgen voor mensen met verschillende handicaps en een proces hebben om waar nodig redelijke aanpassingen te doen, aldus de richtlijnen. Werkgevers moeten er ook aan denken dat als softwaretools ervoor zorgen dat mensen informatie vrijgeven over hun handicap of medische toestand, dit kan leiden tot vragen of medische onderzoeken die niet zijn toegestaan.
“Algoritmische hulpmiddelen mogen geen belemmering vormen voor mensen met een handicap die toegang zoeken tot banen”, zegt Kristen Clarke, assistent-procureur-generaal voor burgerrechten bij het ministerie van Justitie. “Deze richtlijnen zullen het publiek helpen begrijpen hoe het gebruik van dergelijke tools door een werkgever de American with Disabilities Act kan schenden, zodat mensen met een handicap hun rechten kennen en werkgevers actie kunnen ondernemen om discriminatie te voorkomen.”
Naast begeleiding voor werkgevers, biedt de EEOC ook: tips voor mensen met een handicap die denken dat ze zijn gediscrimineerd.
“Nieuwe technologieën mogen geen nieuwe manieren worden om te discrimineren”, zegt EEOC-voorzitter Charlotte A. Burrows. “Als werkgevers zich bewust zijn van de manieren waarop AI en andere technologieën personen met een handicap kunnen discrimineren, kunnen ze stappen ondernemen om dit te voorkomen.”
creditSource link