De gevaren van de weinig vitamine D

Vitamine D is een vitamine die ons lichaam nodig heeft, maar ook tevens zelf kan maken. Echter is het wel zo dat dit alleen kan wanneer ons lichaam en met name de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. We hebben het dan niet per se over een hele lange tijd, maar een kwartiertje is vaak al even voldoende. Het is daarom dus ook niet zo heel vreemd dat we ons een stuk beter voelen op het moment dat we even in het buitenland zijn voor een heerlijke zonvakantie. Aangezien de zon in Nederland niet altijd schijnt, merkt je dat de meeste mensen in de wintermaanden wat meer terneergeslagen zijn. Los van het feit dat alleen vitamine D dit niet zal oplossen voor je, is het wel goed te kijken of het mogelijk is om dit gedurende deze tijd van het jaar aan te vullen. De risico’s van een te kort aan vitamine D kunnen zijn:

Problemen met je botten

Onze botten bestaat voor het grootste deel uit kalk en calcium. Vitamine D is een vitamine die van groot belang is voor de gezondheid van onze botten. Het helpt calcium op te nemen uit de darm, waardoor het door je de botten kan worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je botten sterk en gezond blijven. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot osteomalacie (zachte botten) en osteoporose (botontkalking), iets wat vooral bij oudere mensen voorkomt.

Problemen met het immuunsysteem

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een verminderde werking van het immuunsysteem, waardoor je  vatbaarder bent voor infecties of virussen. Vooral wanneer je wat ouder bent, is het belangrijk dat je geen onderliggende gezondheidsklachten hebt. Deze kunnen namelijk zorgen voor serieuze problemen. Niet voor niets hoor je vaak dat iemand die ernstig ziek is, komt te overlijden door complicaties door het krijgen van een longontsteking bijvoorbeeld.

Problemen met de huid

Vitamine D kan helpen bij het reguleren van de werking van de huid. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Het is daarom dus ook belangrijk te zorgen voor een gezond en vooral over gevarieerd voedingspatroon, waarin ook voldoende vitamine D zit. Heb je nu niet de mogelijkheid dit uit je voeding te halen, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor de webshop van Benfida. Hier vind je allerlei verschillende supplementen, waaronder dus ook vitamine D.

Problemen met de bloeddruk en bloedsuikerspiegel

Er zijn aanwijzingen dat vitamine D kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een verhoogde bloeddruk of bloedsuiker spiegel. Een te laag bloedsuiker kan zorgen voor een licht en draaierig gevoel in je hoofd.

Tot slot

Zoals je dus kunt zien zijn er verschillende redenen waarom het belangrijk is voldoende vitamine D binnen te krijgen. Heb je nu het gevoel dat je sneller vermoeid bent of weinig tot geen energie hebt om iets te doen, dan is de kans aanwezig dat je een te laag vitamine D gehalte hebt. Raadpleeg dan zeker je huisarts en loop geen risico op eventuele verdere gezondheidsklachten.

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   100rolstoelen.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart